מווילנה לריגה
12.07-05.07.2018
פרופ' מוטי זלקין ד\"ר מרדכי יושקובסקי
קבוצה מלאה
מווילנה לריגה
סמינר וסיור במרחב הבלטי
בהדרכת פרופ' מוטי זלקין
ובהשתתפות ד"ר מרדכי יושקובסקי
ומדריך מקומי דובר עברית
המרחב הבלטי היה אחד המרכזים התוססים של חיים יהודיים לפני השואה. בערים, בעיירות ובכפרים התקיימו קהילות יהודיות מגוונות ובהן חקלאים וסוחרים, מורות ומורים, רבנים ושוחטים, פסיפס מגוון של "עמך ישראל". במרחב זה צמחו דמויות שטבעו את חותמן על ההיסטוריה והתרבות היהודית, עמן נמנו אליעזר בן יהודה, הגאון מווילנה, יהודה ליב גורדון, חיים גראדה, אבא קובנר, לאה גולדברג, אברהם מאפו, ישעיהו ליבוביץ וישעיהו ברלין. המפגש עם יצירותיהם של אנשי רוח אלה במרחב בו חיו ופעלו נותן להן טעם ומשמעות ייחודיים. במקביל נתרשם מנופיו יוצאי הדופן של האזור, מהעושר התרבותי, האתני וההיסטורי של העמים החיים לחופי הים הבלטי.
יום 1 (חמישי – 5/7) ת"א - וילנה
לאחר נחיתה נתחיל את סיורנו בתצפית על העיר ממרומי גבעת שלושת הצלבים. נרד לככר העיר, נציץ בקתדרלה המפורסמת ונבקר באוניברסיטת וילנה, מוסד בעל עיצוב ארכיטקטוני ייחודי בצד היסטוריה מדעית ותרבותית מפוארת.
בערב: אירוע פתיחה בליווי להקת פולקלור מקומית.
לינה בווילנה
יום 2 (שישי – 6/7) – וילנה
הרצאת פתיחה: וילנה כמרכז תרבות היידיש המודרנית, ד"ר מרדכי יושקובסקי
בשעת הבוקר נצא מהעיר לסיור בפונאר, אתר הרצח ההמוני של יהדות וילנה. משם נמשיך לטרקאי ["ארץ האגמים"], נסייר בטירה המרשימה ונתרשם מאופייה הייחודי של עיירה קראית. תחנתנו הבאה תהיה ביער יער רודנינקי, מקום בו השתמר מחנה פרטיזנים מתקופת מלחמת העולם השנייה. בשובנו לווילנה נסייר בבית הקברות היהודי, מקום קבורתם של הגאון מווילנה, ה"גר צדק", הרב חיים עוזר גרודזינסקי ויהודים רבים אחרים.
לינה בווילנה
יום 3 (שבת – 7/7) וילנה
הרצאה: וילנה היהודית דרך צחוק ודמע על-פי יצירתו של אברהם קרפינוביץ,
ד"ר מרדכי יושקובסקי
היום נסייר בווילנה העתיקה. נתחיל את סיורנו ליד בנין התאטרון היהודי, נעבור ב"פינת הרצל", נציץ למנזר בו הוחבאו יהודים על ידי חסידי אומות העולם, משם נמשיך לגטו הקטן, לרחוב הגאון, רחוב היהודים, ה"שולהויף" [חצר בית הכנסת הגדול], חצר אנטוקולסקי, ספריית שטראשון, בנין היודנראט, מתחם "אוסטרה בראמה", ונסיים ב"דפוס האלמנה והאחים ראם".
לינה בווילנה
יום 4 (ראשון –8/7) – רומשישוק - קובנה
נצא מווילנה ותחנתנו הראשונה תהיה בעיירה ז'ז'מר, שם נבקר בבית כנסת מעץ, מהיחידים שהשתמרו במרחב הבלטי. נמשיך לביקור במוזיאון האתנוגרפי-היסטורי ברומשישוק, ולקראת צהריים נגיע לקובנה. נתחיל את סיורנו ב"פורט התשיעי", נמשיך לביתה של לאה גולדברג, לרחוב מאפו, רחוב זמנהוף, בנין הגימנסיה העברית, ונסיים את היום בסלובודקה, ליד בניין הישיבה המפורסמת.
לינה בקובנה.
יום 5 (שני –9/7) – סרדניק - נרינגה - קלייפדה
נצא מקובנה לכיוון צפון-מערב בכביש היפה המתפתל לאורך נהר הניימן. נעצור בעיירה סרדניק, ומשם נמשיך עד שנגיע לעיר קלייפדה [ממל] השוכנת לחוף הים הבלטי. נחצה על גבי מעבורת את מפרץ קוּרש, ונסייר בשמורת הטבע שבחצי האי נרינגה, ובמיוחד ביער המכשפות הקסום; עם ערב נשוב לקלייפדה.
לינה בקלייפדה
יום 6 (שלישי –10/7) – קלייפדה – פלונגיאן – טלז – שאוולי - ריגה
נצא בדרכנו מזרחה ותחנתנו הראשונה תהיה באתר ההנצחה המרשים ליהודי העיירה פלונגה. מכאן נמשיך לעיר טלז, מהעתיקות בערי צפון-ליטא, לעיר שאוולי שם נבקר באחוזת משפחת פרנקל [יצרני עורות ידועים], ול"גבעת הצלבים" שמצפון לעיר. נחצה את הגבול ללטביה, ועם ערב נגיע לריגה.
לינה בריגה
יום 7 (רביעי –11/7) – ריגה
נפתח את סיורנו בעיר העתיקה והמרשימה הזאת. ניכנס לעיר דרך אחד משעריה העתיקים, נחצה את חצר "קונבנטה סטה", נמשיך ל"בית שחורי הראש", בנין העירייה המשוחזר, ככר העיר הייחודית, בית "שלושת האחים"; בתי "הגילדה הגדולה" ו"הגילדה הקטנה", ונסיים באחת הפנינות הארכיטקטוניות הידועות של ריגה – רחוב אלברטה.
לינה בריגה
יום 8 (חמישי,12/7) – ריגה – תל-אביב
נתחיל את סיורנו בשוק המרכזי הענק והצבעוני, נמשיך לבית חולים "ביקור חולים"; לאתר הזיכרון לבית הכנסת של ריגה, לבית הספר היהודי המיוחד, ונסיים את סיורנו באתר הרצח ביקרניקי, שהאנדרטה הניצבת במרכזו מעוררת תחושה ייחודית. טיסה לתל אביב
