'כך נראית העיירה שלי'
12.08-05.08.2018
פרופ' דוד אסף וחיים באר
הקבוצה מלאה
ש"י עגנון ואהרן אפלפלד, מאוריצי גוטליב וברונו שולץ, איציק מאנגר ואביגדור המאירי, הבעל שם טוב והרבי ממונקאץ', ציונות וגלות, יידיש ועברית, מסורת וחילון, מלחמות ומהפכות – מסע בין ערים ועיירות בגליציה, בקרפטורוס ובבוקובינה, ובתוך דפי ההיסטוריה והספרות. בואו לחוות את ההיסטוריה העשירה של יהודי מזרח אירופה ותרבותם במקומות שבהם היא התרחשה ובמבט חדש ומקורי.
אנו מציעים לכם להשתתף בסמינר לימודי בן שמונה ימים בהם נהלך בעקבות סופרים ומשוררים, חסידים ומשכילים, חולמים ולוחמים, בהדרכתם של פרופסור דוד אסף מאוניברסיטת תל-אביב והסופר חיים באר. זו חוויה לימודית ורוחנית חד-פעמית, מסעירה ומטלטלת, ומספר המשתתפים מוגבל.
בין המקומות שבהם נבקר: לְבוּב, ז'וֹלְקְוֶוה, בּוּצָ'אץ', סַדִיגוּרָה, צֶ'רְנוֹבִיץ, וִיזְ'נִיץ, קוֹסוֹב, קוֹלוֵֹמֶיאָה, חוּסְט, בֶּרֶגְסָאס, מוּנְקָאץ', אוּנְגְוָאר, דָּוִידְקוֹבוֹ, דְּרוֹהוֹבִּיץ, סְטְרִי, ועוד.
מסלול הסיור:
יום ראשון, 05 באוגוסט: תל אביב – לבוב
טיסת ערב (22:00) מתל אביב ללבוב נחיתה בלבוב בערך ב-01:30 העברה למלון.
לינה: לבוב
יום שני, 06 באוגוסט: לבוב – רוהאטין- בּוּצַ'אץ'- סַדִיגוּרָה - צרנוביץ'
לא נתעכב בלבוב – אליה עוד נשוב לקראת שבת – ונצא לבוצ'אץ', עירו היפה של ש"י עגנון.
בדרך נחלוף על פני העיירה רוהטין שם ערך ר' יודיל חסיד מ"הכנסת כלה" חניה קצרה.
בבוצאצ' נולדו גם אביו של זיגמונד פרויד, ההיסטוריון עמנואל רינגלבלום שנספה בגטו ורשה, וצייד הנאצים שמעון ויזנטל, אך אנו נתמקד בעגנון ובסיפוריו. נעצור בתחנת הרכבת ונשחזר את ביקורו ב'שבוש' (1930), כפי שהונצח בספרו 'אורח נטה ללון'. את הסיור נתחיל ליד לבית העירייה ('בית המועצות') נמשיך לבית הולדתו, השוכן ברחוב הנושא את שמו, ונטייל על גדות הנהר סטריפה בעקבות 'סיפור פשוט' ו'בדמי ימיה'. אם יותיר לנו הזמן, נעלה גם לגבעה שעליה הוקם בית הקברות ונאתר את המצבה של אביו של עגנון. נמשיך לסדיגורה ונבקר בשרידי החצר החסידית המפוארת, שבה קבע הצדיק ישראל פרידמן מרוז'ין את מקומו לאחר שנמלט מרוסיה. בקלויז המרשים שהשתמר ושופץ לאחרונה נשמע את סיפורה הדרמטי של שושלת חסידית זו והתהפוכות שקרו לה. אחר כך נגיע לצ'רנוביץ, בירת בוקובינה ועיר רב-לאומית ורב-לשונית, שהייתה נקודת מפגש תרבותית וחברתית בין ה'אוֹסְטיוּדֶה' וה'וֶוסְט-יוּדֶה' – תרבות יידיש המזרח אירופית המסורתית עם התרבות הגרמנית המערבית.
לינה:צרנוביץ
יום שלישי, 07 באוגוסט: צֶ'רְנוֹבִיץ – ויז'ניץ – קוסיב – קוֹלוֹמֶיאָה – ירמצה
את שעות הבקר נקדיש לצרנוביץ, נעקוב אחר המשוררים איציק מאנגר ופול צלאן, ממשיל המשלים אליעזר שטיינבָּרג, זמר האופרה יוזף שמידט, ועוד רבים שפרסמו את שם העיר, כמו הסופר אהרן אפלפלד וההיסטוריון צבי יעבץ. נבקר בשכונה היהודית ('יודנשטאט'), נשוטט בעיר ה'עליונה', נראה את בית הקהילה ונשמע על ועידת צ'רנוביץ (1908), שבה נדון מעמדה של יידיש כשפה לאומית, ניכנס ל'טֶמְפֶּל' – בית כנסת גדול שהיום משמש בית קולנוע – ונצפה בבנייני האוניברסיטה.
ויז'ניץ, קוסיב וקוטיב שבפאתי הקרפטים, אלו המקומות בהם התבודד הבעש"ט. שם גם פגש הבעש"'ט את אלכס דובוש שודד ומנהיג הוצולי, עד היום המקומיים מחייסים לנקודת המפגש כמקום קדושאת סיורנו נסיים בקולומיאה, שם נעבור בשכונה היהודית העתיקה, נתוודע לקשריו של איציק מאנגר עם העיירה בה גרו סבו וסבתו, ונבקר במוזיאון ייחודי של ביצים מצוירות. ניסע לירמצה אזור תיירות חורף, אוקראיני.
לינה: באזור ירמצה
יום רביעי, 08 באוגוסט: ירמצה – חוּסְט – וִינוֹהְרַדִיב (סליש) - בֶּרֶהוֹבֶה (ברגסאס)– מוּקָאצֶ'בוֹ (מונקאץ')
את היומיים הבאים נעשה באזור ייחודי זה, שעשיר במראות נוף וטבע ובהיסטוריה של לאומים רבים. לאורך השנים החליף האזור ידיים רבות: תחילה השתייך לחלק ההונגרי של האימפריה ההבסבורגית, אחר כך לצ'כוסלובקיה, להונגריה, לברית המועצות, ועכשיו לאוקראינה. כאן התפתחה יהדות כפרית מסורתית, שהצמיחה מצד אחד את הזרמים החרדיים הקיצוניים ביותר (כמו סאטמאר או מונקאץ'), אך גם פעילות ציונית וחילונית ענפה.
בעיירות שבהן נבקר היום תססו עד השואה חיים יהודיים מסורתיים וחילוניים. בחוסט פעלה ישיבה מפורסמת שייסד הרב משה שיק ב-1861 ולמדו בה מאות תלמידים, ולאורך השנים כיהנו בה רבנים ואדמו"רים ידועים. נבקר בבית הכנסת המרשים ששרד עד היום; בווינוהרדיב (בפי היהודים: סֶלִיש), הסמוכה לגבול עם הונגריה ורומניה, נשמע על מה ולמה הגיע לכאן מליטא בעילום שם ר' ברוך, אביו של 'בעל התניא' ועל המלחין ההונגרי הדגול בלה בארטוק, שעשה כאן כמה משנות ילדותו; בברהובה (בפי היהודים: בֶּרֶגְסַס) – עיר שעד היום מחצית מתושביה הם הונגרים – פעל האדמו"ר אהרן (אהר'לה) רוט, שממנו צמחה החסידות הקיצונית 'תולדות אהרן'. כאן גם גרו הוריו של הכלכלן הנודע מילטון פרידמן.
לינה: מוקאצ'בו או מלון נופש בסביבה
יום חמישי, 09 באוגוסט: מוּקָאצֶ'בוֹ (מונקאץ') - אוֹזְ'הוֹרוֹד (אונגוואר) – דָּווִידְקוֹבוֹ
באוז'הורוד, בירת מחוז זקרפטיה, שבפי יהודים (והונגרים) נקראה אוּנְגְוַואר, נולד, פעל ומת הרב שלמה גנצפריד (מחבר רב-המכר 'קיצור שלחן ערוך', שגם נדפס כאן לראשונה). נבקר בבית הכנסת הגדול ובבית הקברות. נעצור בכפר הנידח דווידקובו, שבו נולד המשורר אביגדור המאירי, ונשמע על 'התוכי יוסי', שהתעופף ומת כאן, ועל 'תוגת המאירי'. מכאן ניסע ללינה במלון נופש בסביבה
לינה: פלאי או מלון נופש בסביבה
יום שישי, 10 באוגוסט: פלאי - דְּרוֹהוֹבִּיץ – סְטְרִי – לבוב
העיר דרוהוביץ, שנמצאת בלב אזור קידוחי נפט לשעבר, עירם של הציירים מאוריציו גוטליב ואפרים ליליאן. נבקר בבית הכנסת הכוראלי המרשים שצויר בתמונתו הידועה של גוטליב 'יום כיפור', ובביתו של הסופר ברוּנוֹ שׁוּלץ, שנרצח בעירו באכזריות בידי קצין גרמני. משם ניסע לסטרי, שלמרגלות הרי הקרפטים, עירו של הגיאוגרף וההיסטוריון א"י בראוור, ונבקר בבית הכנסת הישן שבכיכר היפה של העיר. ולקראת שבת נגיע ללבוב, בירת גליציה המזרחית.
באה שבת – באה מנוחה.
לינה: לבוב
שבת, 11 באוגוסט: לבוב
העיר המקסימה לבוב (לְבִיב באוקראינית; לְבוּב בפולנית; לְבוֹב ברוסית; לֶמְבֶּרְג בגרמנית), על שפע סמטאותיה העתיקות ובתי הקפה הציוריים שבה, הייתה עד השואה עיר ואם בישראל. בשעות הבוקר נותיר זמן חופשי שיענה לצרכיהם השונים של המשתתפים (מנוחה, תפילה, קניות) ואחר כך נערוך סיור רגלי באתריה העיקריים של העיר: נבקר ברובע היהודי, שבו השתמרו שרידים חשובים מימי הביניים (ובראשם בית הכנסת 'טורי זהב'); בקתדרלה, בה התקיים בשנת 1759 ויכוח בין הרבנים לפרנקיסטים, ובעקבותיו התנצרו מאמיניו של יעקב פרנק בהמוניהם; בכיכר השוק ובבית האופרה. נטייל בשכונה היהודית שמחוץ לחומות, ונשמע על ה'טמפל' ועל הרב אברהם כהן שהורעל בידי מתנגדיו היהודים, על המרכז הספרותי בעברית וביידיש שתסס כאן (ברנר, שופמן, אצ"ג. מכאן עלה לארץ ישראל יצחק קומר, גיבור 'תמול שלשום' של עגנון). נראה את בנייני מוסדות הקהילה ואת בית החולים המרשים שנקרא על שמו של הרופא יעקב רפפורט ופעיל עד היום.
לינה: לבוב
יום ראשון, 12 באוגוסט: לבוב – ז'ולקווה – הביתה
בבוקר נבקר במצבה לזכר היהודים שנספו בגטו לבוב ואחר כל נצא אל העיירה הציורית ז'ולקווה, שנודעה בבית דפוס עברי מסוף המאה ה-17 ובמגוריהם של המשכיל נחמן קרוכמל (רנ"ק) והרב צבי הירש חיות. נבקר בכיכר העיר (אתר מורשת של יונסק"ו) ובבית הכנסת המבצרי העתיק.
הטיסה לישראל 17:30
