אנג'לה מינדל 050-6906956        

     ANGELA@THELION.CO.IL            



סיור 'אל עיירות אוקראינה'
02.08-24.07.2018
מדריך/מרצה ד\"ר יניב גולדברג והזמר שחקן יוני אילת
הקבוצה מלאה

'אל עיירות אוקראינה'

מסע חווייתי בעקבות הפולקלור היהודי והתרבות העברית והיידית באוקראינה

 

מדריך : ד"ר יניב גולדברג

(המרכז ליידיש אוניברסיטת בר אילן)

ליווי אמנותי: הזמר והשחקן יוני אילת (יידישפיל)

 
02.08-24.07.2018

ההדרכה והשירה בעברית וגם ביידיש

 

 

מסע חווייתי בעקבות תנועת החסידות ותנועת ההשכלה העברית והיידית, בעקבות שלום עליכם, מנדלי מוכר ספרים, חיים נחמן ביאליק ש. אנ-סקי והתיאטרון היידי, בעקבות המשלחת לחקר הפולקלור של ש. אנ-סקי ובעקבות מחוללי החסידות ביניהם הבעל שם טוב, ר' ישראל מרוז'ין, ר' נחמן מברסלב ועוד.

 

המסלול:

יום 1 24.07.2018 יום ג,  ת"א – קייב

טיסה ישירה לקייב

נתחיל את הסיור בקייב, עיר הבירה של אוקראינה, באחד מסמליה המובהקים של העיר, הפסל "אמא מולדת", המתנוסס לגובה של 62 מ', נצפה על הדנייפר ונלך לאורכו של המוזיאון הפתוח למלחמה הפטריוטית הגדולה.

לינה בקייב

 

יום 2 25.07.2018 יום ד, קייב

היום יוקדש לקייב, "יהופיץ" בפי שלום עליכם, כאן נראה פסלו של שלום עליכם שעוד ילווה אותנו רבות בהמשך הסיור, את ביתה של גולדה מאיר, בית כנסת ברודצקי, שער הזהב, כנסה (בית כנסת של הקראים), רחוב ולדמרסקיה בין שתי הכנסיות מיכאלובסקיה וסופייבסקיה, נראה את בניין בית המשפט בו התנהל משפט בייליס ואת פסלו של צורר היהודים בוגדאן חמלניצקי. נבקר בשוק האומנים הציורי ולודימרסקי ספוסק, בשכונה היהודית פודול, והשוק המקורה בסרבקה.

אחר הצהריים ניסע  לגיא ההריגה "באבי יאר" בו נרצחו יותר מ 135,000 יהודים בזמן מלחמת עולם השנייה, ונערוך טקס זכרון ליד אנדרטת מנורה. נמשיך לפודול (Podol)אחד האיזורים העתיקים בקייב, בו בעבר התגוררו יהודים רבים. בכיכר המרכזית של השכונה נראה את האוניברסיטה העתיקה של קייב ואת בית הכנסת הפעיל, על הארכיטקטורה המעניינת שלו.

נחזור ללב העיר ונרד במורד התלול אנדרייבסקי (spusk Andriyivs’kyi), המכונה ע"י המקומיים "המונמארטר של קייב" ובו בתים עתיקים, גלריות, בתי קפה ושוק מזכרות.

לינה בקייב

 

יום 3 26.07.2018 יום ה, קייב- ז'יטומיר- קאמינקה-מירופול - ברדיצ'ב - רובנו  

היום נתחיל את מסענו למערב אוקראינה, בבקר ניסע לז'יטומיר,  העיר שנהרסה כמעט לגמרי בימי מלחמת העולם השנייה, ונעצור ליד בית סבו וסבתו של חיים נחמן ביאליק בפרבר העצים, עימם התגורר בילדותו. מז'יטומיר נגיע לעיירה מירופול, שם נתחיל את מסענו בעקבות המשלחת לחקר הפולקלור של ש. אנ-סקי מחבר המחזה המפורסם והחשוב ביותר בדרמטורגיה העברית והיידית: הדיבוק. במירופול נגלה את האגדה על המצבה המיוחדת של ר' שמואל מקאמינקה עליו מבוססת דמותו של הרבי דמירופול מגרש הדיבוק במחזהו של אנ-סקי. ממירופול נמשיך לברדיטשב, עירו של רבי לוי-יצחק, "סנגורם של ישראל". נבקר בבית הכנסת הישן, באתר ההנצחה לשואה ובבית הקברות היהודי הייחודי בו קבור רבי לוי-יצחק. בסיורנו בעיר נעבור באזורים המתוארים ביצירותיהם של מנדלי מוכר ספרים, שלום-עליכם (סיפורי כתריאליבקה) וסיפוריו של דער נסתר. בסוף היום נבקר באנדרטת סוסנקי שליד רובנו, האנדרטה הגדולה ביותר באוקראינה, לזכר יהודי רובנו והסביבה שנרצחו שם. באנדרטה נחקקו 17,000 שמות נספים על גבי מצבות.

לינה ברובנו

 

יום 4 27.07.2018 יום ו, רובנו – ברודי – לבוב

בבוקר נשלים את הביקור ברובנו, ונצעד בעקבות 'סיפור על אהבה וחושך' לבניין בית הספר 'תרבות' ואל בית משפחת פניה מוסמן, אימו של עמוס עוז. נמשיך לברודי, עירם של תלמידי חכמים, נעצור בבית הכנסת הגדול, ה'קלויז' שנותר על מכונו, שם למדו המקובלים את תורת האר"י והחסידות, משם הופצו תורת החסידות והתיאטרון היידי, נמשיך לבית הקברות היהודי המיוחד של העיר, ונתור אחר הסיפורים האישיים של האנשים המיוחדים הקבורים שם. בהגיענו ללבוב נסייר בעקבות התיאטרון היהודי ותרבות היידיש שפרחה בלבוב לפני השואה.

קבלת שבת בלבוב

 

 

יום 5  28.07.2018 שבת, לבוב

בשבת נערוך שני סיורים בלבוב הקשורים לקהילה היהודית של לבוב,

בבקר נתחיל  בבית החולים היהודי, ביתו של שלום עליכם, שרידי בית הכנסת המרכזי ובית המדרש של חסידי בעלז וכן בשדרה המרכזית ובבית האופרה.

 

אחרי הצהרים                       

נסייר ב"עיר העתיקה", נראה את בתי הקפה המיוחדים שבעיר, נסייר ברובע היהודי ובשרידי בית הכנסת שושנת הזהב בו התפלל הרב דוד סגל מחבר הפירוש טורי זהב (ט"ז), ונגלה את אגדת שושנת הזהב.

 

יום 6 29.07.2018 יום א, לבוב – בוצ'אץ' – טשרנוביץ

אחרי ארוחת הבקר נבקר באנדרטת הצעקה לזכר יהודי גטו לבוב, ובמחנה ינובסקה. מלבוב ניסע לבוצ'אץ. שם נולדו אביו של זיגמונד פרויד, ההיסטוריון עמנואל רינגלבלום שנספה בגטו ורשה, צייד הנאצים שמעון ויזנטל, וכמובן הסופר וחתן פרס נובל לספרות ש"י עגנון. בביקורנו בבוצ'אץ נתמקד הפעם בעגנון ובסיפוריו. נעצור בתחנת הרכבת ונשחזר את ביקורו ב'שבוש' (1930), כפי שהונצח בספרו 'אורח נטה ללון'. נבקר בבית הולדתו, השוכן ברחוב הנושא את שמו, ונטייל על גדות הנהר סטריפה בעקבות 'סיפור פשוט' ו'בדמי ימיה'. מבוצ'אץ' נמשיך לטשרנוביץ' "וינה הקטנה" – נתחיל את הסיור בעיר העילית, אחד המרכזים העיקריים של התרבות היהודית, נלך בעקבות אליעזר שטינבארג ופאול צלאן. נראה את בית הקהילה, בית התיאטרון היהודי הגדול, ה"טמפל" (בית כנסת הרפורמי הראשון במזרח אירופה), בניין הפילהרמוניה, ה"סינאגוגה" והאוניברסיטה העתיקה.

לינה בטשרנוביץ.

 

יום 7 30.07.2018 יום ב, טשרנוביץ – צ'ורטקוב – קאמניץ פודולסק

בשעות הבקר נסיים את סיורנו בעיר התחתית של טשרנוביץ',  ה"יודנשטאדט",  בה נמצאים בית הכנסת הישן, בית אגודת החייטים של איציק מאנגער, בניין התיאטרון הקטן, ובית ילדותה של השחקנית ליא קניג.

אחרי הצהריים נכנס לעולם החסידות בעיירה המרתקת צ'ורטקוב שעל גדות נהר סרט עיירה שנקנתה על ידי הגרף פוטוצקי ובה נולד ר' שמואל מניקלשבורג, עושה הנפלאות, שהונצח במחזהו של אנ-סקי. צ'ורטקוב היא גם עיירתו של רבי דוד משה פרידמן בנו של ר' ישראל מרוז'ין ומייסד חסידות צ'ורטקוב משושלת רוז'ין, אשר קבע את משכנו שם הקלויז המלכותי עדיין קיים וננסה לגלות כיצד מתנהלת חסידות של מלכות והאם האליהו הנביא הגיע לשם גם הוא.  בשעות הערב נגיע לעיר האבן קאמינץ פדולסק.

לינה בקמניץ פודולסק

 

 

 

יום 8 31.07.2017 יום ג, קאמינץ פודולסק – מז'יבוז' – חמילניק - ויניצה

נתחיל את היום בקאמיניץ פודולסק ששמשה במשך שש מאות שנים בירת פודוליה, והמכונה 'עיר שבע התרבויות' כמספר הלאומים אשר התגוררו בה (רוסים/אוקראינים, פולנים, יהודים, ארמנים, טורקים, טטרים, ליטאים). בהיסטוריה היהודית התפרסמה העיר כמוקד העימות בין היהדות הרבנית לבין הפרנקיסטים (תלמידיו של משיח השקר יעקב פרנק), ויכוח שהביא לשריפת התלמוד בכיכר העיר העתיקה. נתפעל מהגשרים של העיר, ומהמצודה הישנה שהיא כרטיס הביקור של העיר. נמשיך  למז'יבוז', עירו של הבעל-שם-טוב, אבי תנועת החסידות, שחי בה כעשרים שנה. בעיירה נולד גם מיכה יוסף ברדיצ'בסקי שכתב עליה רבות, אולם עיקר פרסומה בא לה מהבעל שם טוב. נתארח בבית מדרשו המשוחזר וננסה להבין את המהפכה התרבותית שעשה ביהדות מזרח אירופה. מבית המדרש נמשיך דרך רחוב הבעל שם טוב לציון קבריהם של הבעש"ט ר' ברוך ממז'יבוז' והרשל'ה אוסטרופולי. משם נמשיך לעיירה חמילניק שם מצא אנ-סקי כתב יד של סיפור דיבוק נראה את המקום בו התרחש טקס גירוש הדיבוק, וננסה להבין האם אנ-סקי קולל שם שלא יזכה לראות את המחזה שלו מוצג עלי במה. את היום נסיים בויניצה, ונצפה במופע התאורה והמים של מזרקת רושן המפורסמת.

לינה בויניצה

 

יום 9 01.08.2018 יום ד, ויניצה – נמירוב - אומן – אודסה

יום שבמרכזו ביקור באומן, העיר המזוהה עם רבי נחמן מברסלב.

בדרך נעבור בנמירוב - עיירתו של ר' נתן, תלמידו של  ר' נחמן מברסלב, בעיר נולד גם מרדכי נמיר, וכתבו  בה ניקולאי ניקרסוב ומוטל גוברמן. נמירוב היתה גם אחת העיירות החשובות במסע האתנוגרפי של ש. אנ-סקי, ואת ממצאיו שם אף הכניס למחזהו המפורסם, הדיבוק. כיום מפורסמת נמירוב בשל מפעל הוודקה "נמירוב". מנמירוב נגיע לאומן. העיר אומן  בשנים האחרונות הייתה למוקד עלייה לרגל לעשרות אלפי יהודים מהארץ ומהעולם. מדוע הם נמשכים למקום שבו חי רבי נחמן ארבעה חודשים בלבד? מה גדולתו? מדוע בחר להאמין שלספר סיפור זו הדרך הטובה להשאיר את מורשתו? מדוע נקבר באומן? שאלות רבות נוספות יועלו בביקור באומן ונשתדל לענות עליהן ולהבין את הדמות הייחודית הזו בנוף היהודי.

לינה באודסה

 

יום 10 02.08.2018 יום ג, אודסה
אודסה נודעה כמרכז חשוב ליצירה העברית החדשה ליצירה הספרותית הגדולה ביידיש, וכן כמוקד לפעילות חובבי ציון.

את שעות הבקר נקדיש לאודסה התיירותית, נבקר באתריה השונים של העיר: בית האופרה, פסלם של רשלייה, יקתרינה ופושקין, בנק אפרוסי, הבורסה של מנחם מנדל מכתבי שלום עליכם, הטיילת, מדרגות פוטיומקין המפורסמות, ועוד. אחרי הצהריים נטייל בעקבות מנחם מנדל של שלום עליכם, מנדלה מוכר ספרים, לאחר מכן, נסייר בין הבתים בהם חיו במשך שנים רבות שלום עליכם, ביאליק, ז'בוטינסקי, דרויאנוב, פינסקר, אחד העם, לילנבלום, באבל, רבניצקי, טשרניחובסקי, ורבים נוספים אשר פעלו ויצרו בעיר. ונסיים בבניין הוועד האודסאי של תנועת חיבת ציון, שהוקם בעקבות פרעות סופות בנגב.

טיסת ערב  חזרה לישראל.


 

סיור 'אל עיירות אוקראינה' <br />02.08-24.07.2018 <br /> מדריך/מרצה דר יניב גולדברג והזמר שחקן יוני אילת<br>הקבוצה מלאה

   צור קשר


logo בניית אתרים