אוקראינה—'בחזרה לשורשים' הפולקלור היהודי באוקראינה
18-27.07.2017
מרצה/מדריך ד\"ר יניב גולדברג (המרכז ליידיש, אוניברסיטת בר אילן )
ליווי מוסיקלי של הבמאי והשחקן יוני אילת
אוקראינה—'בחזרה לשורשים' הפולקלור היהודי באוקראינה
הדרכה דר' יניב גולדברג
(המרכז ליידיש, אוניברסיטת בר אילן )
בליווי מוסיקלי של הבמאי והשחקן יוני אילת
17-27.07.2017
יום 1 18.07.2017 יום ג, ת"א - אודסה
טיסת לילה לאודסה המראה 01:15 הגעה 4:00
העברה לבית המלון.
אודסה, עיר 'הדרום הפרוע' של הקיסרות הרוסית שהייתה לזיכרון עוד לפני שהייתה למיתוס.
הסופר היהודי אוקראיני הנודע איזאק באבל מחבר 'סיפורי אודסה' אמר על עירו כי היא "עיר בפני עצמה".
ארוחת בקר מאוחרת, את היום הראשון נקדיש לאודסה התיירותית, במהלך היום נבקר באתריה השונים של העיר בית האופרה, פסלו של פושקין, הטיילת, מדרגות פוטיומקין המפרסמות, הפסאג' המרכזי ועוד.
בערב במידה ותהיה הופעה בבית האפורה – אופציה לביקור.
יום 2 19.07.2017 יום ד, אודסה
אודסה נודעה כמרכז חשוב ליצירה העברית החדשה ומוקד לפעילות חובבי ציון. נסייר בין הבתים בהם חיו במשך שנים רבות ביאליק, ז'בוטינסקי, דרויאנוב, פינסקר, אחד העם, לילנבלום, באבל, רבניצקי, שלום עליכם ומנדלי מוכר ספרים ורבים נוספים המוכרים כשמות רחובות בערי ישראל ואשר פעלו ויצרו בעיר. את היום נסיים בשדרת חסידי אומות העולם ובאנדרטה לזכרם של יהוד אודסה.
יום 3 20.07.2017 יום ה, אודסה- אומן- נמירוב- וינצה
יום ארוך שבמרכזו ביקור באומן, העיר המזוהה עם רבי נחמן מברסלב. בשנים האחרונות הייתה אומן למוקד עלייה לרגל לעשרות אלפי יהודים מהארץ ומארצות אחרות. מדוע הם נמשכים למקום שבו חי רבי נחמן ארבעה חודשים בלבד? מה גדולתו? מדוע נפטר באומן? שאלות רבות נוספות יועלו בביקור באומן.
נמירוב עירו של ר' נתן תלמידו של ר' נחמן מברסלב, נולד בה מרדכי נמיר, וכתבו בה, ניקולאי ניקרסוב ומוטל גוברמן, היום העיר מפורסמת בשל המפעל לוודקה "נמירוב".
את היום נסיים בוינצה.
יום 4 21.07.2017 יום ו, וינצה- מזיבוז- קמנץ פדולסק - צרנוביץ
בבוקר נבקר בשרידי ה'וֶורְווֹלְף' (Werwolf) מפקדת הצבא הגרמני, שבה שהה היטלר כמה פעמים במהלך הקרבות בחזית המזרחית. ניסע להתארח במז'יבוז', עירו של הבעל-שם-טוב, אבי תנועת החסידות, שחי בה כעשרים שנה. בעיירה נולד גם מיכה יוסף ברדיצ'בסקי שכתב עליה רבות, נתארח בבית המדרש המשוחזר ובציוּני קבריהם של הבעש"ט ותלמידיו (ביניהם גם הירשלה מאוסטרופולי).
נמשיך לקאמיניץ פודולסק ששמשה במשך שש מאות שנים בירת פודוליה והמכונה 'העיר של שבע תרבויות' כמספר הלאומים אשר התגוררו בה (רוסים/אוקראינים, פולנים, יהודים, ארמנים, טורקים, טטרים, ליטאים) בהיסטוריה היהודית התפרסמה העיר כמוקד העימות בין היהדות הרבנית לבין הפרנקיסטים (תלמידיו של משיח השקר יעקב פרנק) ויכוח שהביא לשריפת התלמוד בכיכר העיר העתיקה. נתפעל מהגשרים של העיר, ומהמצודה הישנה שהיא כרטיס הביקור של העיר.
קבלת שבת בטשרנוביץ
יום 5 22.07.2017 שבת, צרנוביץ' (טשרנוביץ)
במהלך השבת נצא לשני סיורים רגליים בצרנוביץ' "הוינה הקטנה" – נתחיל בעיר העילית, אחד המרכזים העיקריים של התרבות היהודית, נלך בעקבות אליעזר שטינבארג, איציק מנגר, פאול צלאן. נראה את בית הקהילה וה"טמפל" (בית כנסת הרפורמי הראשון במזרח אירופה), בניין הפילהרמוניה, וה"סינאגוגה". אחרי הצהריים נסייר בעיר התחתית "יודנשטאדט" בה נמצא בית הכנסת הישן.
יום 6 23.07.2017 יום א, צרנוביץ' – וויז'ניץ – קוטיב – קוסיב - איבנה פרנקובסק
בבקר נצא למסע בוויז'ניץ, קוסיב וקוטיב שבפאתי הקרפטים, אלו המקומות בהם התבודד הבעש"ט. שם גם פגש הבעש"'ט את אלכס דובוש שודד ומנהיג הוצולי, עד היום המקומיים מחייסים לנקודת המפגש כמקום קדוש.
נגיע לאיוואנו-פרנקובסק (עד 1962 היא נקראה סטניסלב), הקרויה על שמו של המשורר האוקראיני הלאומי איוואן פרנקו וערב השואה חיו בה כ-30,000 יהודים.
יום 7 24.07.2017 יום ב, איבנה פרנקובסק- בוצ'אץ' - לבוב
במרכז היום, ביקור בבוצ'אץ' עיר הולדתו של ש"י עגנון. בבוצ'אץ גם נולדו אביו של זיגמונד פרויד, ההיסטוריון עמנואל רינגלבלום שנספה בגטו ורשה, וצייד הנאצים שמעון ויזנטל, אך אנו נתמקד בעגנון ובסיפוריו. נעצור בתחנת הרכבת ונשחזר את ביקורו ב'שבוש' (1930), כפי שהונצח בספרו 'אורח נטה ללון'. נבקר בבית הולדתו, השוכן ברחוב הנושא את שמו ובמוזיאון קטן סמוך לבית העירייה ('בית המועצות'), ונטייל על גדות הנהר סטריפה בעקבות 'סיפור פשוט' ו'בדמי ימיה'. אם יותיר לנו הזמן, נעלה גם לגבעה שעליה הוקם בית הקברות ונאתר את המצבה של אביו של עגנון.
בהגענו ללבוב נסייר בעיר העתיקה, הרובע היהודי ושרדי בבית הכנסת שושנת הזהב.
יום 8 25.07.2017 יום ג, לבוב – ברודי –הורוכוב- רובנו
בבקר נסייר במקומות היהודיים בעיר, בית החולים היהודי, אנדרטת הצעקה לגטו לבוב ובית הכנסת המרכזי. השדרה המרכזית ובית האופרה.
נמשיך לברודי, עיר של תלמידי חכמים,'קלויז' של לומדי קבלה ,ומרכז חשוב של השכלה עברית. נבקר במרכז העיר ובבית הכנסת הענק שנותר על מכונו ונתרשם מבית הקברות היהודי הייחודי ומצבותיו הגבוהות מאד.
משם נמשיך להורוכוב, עיירת הקיט הסמוכה ליער הורוכוב. בסיור רגלי נעבור ברחוב היהודים, נראה את ה"צימר", בו נהגו לנפוש הרבי מבעלז (הבעלזער רב) ואחיו, נראה את שרידי האגם הגדול והאגם הקטן בהם נהגו הילדים להחליק בחורף, נעבור בבית ספר תרבות, שם נאם המשורר אשר ברש בפני הילדים שידעו עברית, ונלך ברחובות בהם שיחקו בין העצים הירקרקים משהל'ך ושלמהל'ך הקטנים.
לינה ברובנו.
יום 9 26.07.2017יום ד, רובנו – ז'טומיר – ברדיצ'ב- קייב
בבוקר נשלים את הביקור ברובנו, ונצעד בעקבות 'סיפור על אהבה וחושך' לבניין בית הספר 'תרבות' ואל בית משפחת פניה מוסמן, אימו של עמוס עוז. נבקר באנדרטת (סוסנקי) הגדולה ביותר באוקראינה, לזכר היהודים שנרצחו שם, 17,000 שמות חקוקים על גבי המצבות. נמשיך לז'יטומיר. בעיר, שנהרסה כמעט לגמרי בימי מלחמת העולם השנייה, נעצור ליד הבניין המקורי שבו פעל בית המדרש לרבנים (ובו העלה אברהם גולדפאדן את הצגת התיאטרון הראשונה ביידיש) וליד בית מגוריו של חיים נחמן ביאליק בפרבר העצים.
בברדיצ'ב עירו של רבי לוי-יצחק, "סנגורם של ישראל". נבקר בבית הכנסת הישן, אתר ההנצחה לשואה ובית הקברות היהודי הייחודי בו קבור רבי לוי-יצחק. וכן, נעבור באזורים המתוארים ביצירותיהם של מנדלי מוכר ספרים, שלום-עליכם (סיפורי כתריאליבקה) ודער נסתר.
יום 10 27.07.2017 יום ה, קייב
היום יוקדש לקייב, "יהופיץ" בפי שלום עליכם, כאן נראה את ביתה של גולדה מאיר, פסל שלום עליכם , בית כנסת ברוצקי, שער הזהב, כנסה (בית כנסת של הקראים), רחוב ולדמרסקיה בין שתי הכנסיות מיכאלובסקיה וסופייבסקיה ,פסלו של צורר היהודים (הגיבור הלאומי של אוקראינה) בוגדאן חמלניצקי. נבקר בשוק האומנים הציורי ולודימרסקי ספוסק, השכונה היהודית פודול, את היום נסיים באנדרטת "מנורה" לזכר הרצח ההמוני של יהודי קייב בבאבי יאר.
טיסת לילה חזרה לישראל.
